Sist på Bollen ”FITTSTIM”

Okej nu är jag som vanligt absolut sist på bollen angående Svt:s programserie Fittstim – min kamp, men jag såg den precis och känner ändå för att skriva av mig lite. Jag har förstått att den blivit totalt sågad på sociala medier och visst kan jag förstå den kritiken. Varför göra ett program som förlöjligar, ifrågasätter och kritiserar feminismen – en rörelse som redan får så mycket skit? Ger det inte bara vatten på kvarnen åt alla antifeminister? Förminskar man inte det arbete som kvinnorörelsen kämpat för? Tänk om man hade gjort ett program om antirasism och ställt sig frågan om det inte hade gått för långt? Ja. Jag förstår folks ilska.

MEN (och hata mig inte nu) jag tycker att första programmet var superintressant och inte alls förtjänar all kritik. Låt mig punkta upp varför och hur jag tänker. (Som sagt, bara några snabba reflektioner, säger inte att jag inte kan ha fel..)

* Min kille som varit helt ointresserad av att ta del av olika feministiska forum och som inte ens vill kalla sig feminist (ja vi har bråkat i oändlighet om detta) ringer mig plötsligt och berättar att han sett den här serien och älskade den. Plötsligt har han blivit intresserad av feminism och vill prata om det. Belinda Olsson har alltså nått ut till någon som aldrig förr intresserat sig. Tack =)

* SVT går ut till hela Sverige, förstår ni vilken stor målgrupp det är? Den vänder sig inte bara till en välutbildad vänsterklick på Södermalm utan till alla hörn och kanter. Till dem som (på riktigt) tycker att en feminist är en arg och hårig kvinna som hatar män. Tycker det är toppen att Belinda för in feminismdebatten i ”stugorna”. Det är så lätt att bli hemmablind och tro att alla fattar varför ordet ”hen” ska vara bra. Dom flesta tycker nog att det är larvigt. JAG tycker inte det, men någonstans måste man börja. Med risk för att låta nedlåtande, men jag hoppas ni förstår hur jag menar, så måste man ”tala med bönder på bönders vis.” Det går inte att prata om patriarkala maktstrukturer och könsneutrala ord och socialt arv med någon som inte vet vad feminism ens handlar om. Det är som att prata om ekvationer med någon som inte lärt sig plus och minus än, SÅ ATT SÄGA. Tycker att Belinda Olsson gör det lättbegripligt och med att vara ifrågasättande och liksom spela lite ”dum” får även den kritiska publiken att titta.

* Ibland kan jag känna att jag inte har rätt att skriva den här typen av inlägg då jag är rädd för kommentarer i stil med ”har du inte läst genusvetenskap så ska du inte uttala dig”. Feminismen och jämställdheten rör varenda människa på jorden och det är inte konstigt att folk har starka åsikter. Det kan inte få vara exklusivt för en liten grupp människor att få diskutera dessa frågor. SKITBRA att det kommer upp till ytan och kanske pratas om i fikarummet någonstans där det aldrig pratats om förut. Jag tror verkligen att feminismen måste enas och slutas upp kring de viktigaste frågorna. Lika lön för lika arbete. Rätten till sin egen kropp. Rättvisa mellan könen kort och gott.

* Kanske är det så att den största befolkningen i världen inte är redo än för begrepp som ”Hen” och att man inte ska prata om könet på ett barn. Med det sagt, så tycker jag att hen är ett toppenbra ord som fyller en viktig funktion och jag förstår debatten till 100 %… Men om man tänker att feminismen är ett långt tåg så känns det som att de flesta normalbegåvande och vettiga personer kan sluta upp kring tanken på jämställdhet (rättvisa mellan könen) och sedan är det en grupp som springer långt där framme i tåget, så långt fram att de längst bak i tåget inte ens ser dem eller fattar vad de håller på med. Ser ni tåget framför er? Det är bakåtsträvarna (Konservativa gubbar och/eller folk som faktiskt inte bryr sig om jämställdhet av olika anledningar) Den stora massan (jämställdhet är bra men jag kallar mig inte feminist för jag kan inte identifiera mig med det ordet). Och så feministerna (jag med flera andra som ser en orättvis struktur i samhället och vill göra något åt det). Och sedan några mediapersonligheter som hörs och syns väldigt mycket som springer i spetsen. Som jag uppfattar programmet är frågan som Belinda ställer sig ”gör dessa personer att ”den stora massan” drar sig bort från feminismen? Blir det kontraproduktivt? Får alla vara med eller har feminismen blivit en lyxfråga för rika och välutbildade? 

* Jag är som sagt inte klar över mina åsikter i frågan, men en sak är säker: Att feminismen diskuteras ute i stugorna runt om i Sverige kan väl inte vara dåligt? HÄR kan ni se programmet!

images16DEBATT-THOJOH-385

 

Ett svar på ”Sist på Bollen ”FITTSTIM””

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *