Ångest och alkohol

”Jag funderar på hur du tänker på alkohol i samband med ångest? Vore intressant att veta hur du tänker kring det, eftersom jag själv har en hel del tankar och känslor om det.”

Svar: Kan skriva i evigheter om detta.. Å ENA SIDAN och Å ANDRA SIDAN. Alkohol är verkligen ett ämne som jag är så sjukt ambivalent över! HÄR har jag skrivit mer om den romantiserade mediabilden över alkohol. Sambandet ångest och alkohol tycker jag är starkt, men främst dagen efter. Jag får ofta extrem ångest när jag är bakfull, som inte bara är fysisk, utan verkligen ÅNGEST. Men den kommer inte alltid. Ibland är jag bara seg och trött men ändå glad. Går aldrig att veta när bakfylleångesten ska slå till. Ofta är den som värst några timmar efter att jag lagt mig. Då vaknar jag i gryningen och vill dö. Jag är så ynklig och äcklig och känner sånt jävla självförakt. I dessa stunder vill jag rena min kropp och själ och aldrig någonsin mer smaka en droppe sprit.

Däremot mår jag nästan aldrig dåligt när jag dricker. Jag blir 9 av 10 gånger bara gladare, piggare och mer avslappnad. Älskar känslan av att ta sitt andra glas vin och känna pirret i kroppen och kinderna som domnar bort lite lätt. Är aldrig den som blir för full eller får en snefylla. Så ja. Ångesten hänger bara ihop med bakfylla eller när jag druckit ofta i en längre period. Då känner jag mig smutsig. För att hålla koll på mig själv har jag vill utarbetat några slags omedvetna regler:

Jag har aldrig bag-in-box-vin hemma. Då finns risken att man tar ett glas bara för att det finns tillgängligt. När jag dricker så vill jag lyxa till det med att öppna en flaska. Och då gör man det inte hur som helst.

Jag dricker nästan aldrig mer än två glas vin på en vardag. Tar gärna ett glas vin till maten om jag går ut och äter eller tar en AW, men vid tre glas vin är jag full, och det känns inte bra på en tisdag.

När jag tillåter mig att gå all in och bli full, så ser jag till att ha en helt ledig dag, dagen efter. (tex. en söndag). Finns det något mer ångestframkallande än att behöva avboka en träff med typ systerbarnen för att man är för bakis? Är man redan inställd på en film-och-pizza-bakisdag så känner man sig inte lika vidrig.

Kanske är det för att det är vinter eller för att jag inte är singel, eller för att man inte är 20 längre.. men tycker inte att jag festar så mycket längre? Så när det väl händer kan jag tillåta mig att dricka utan pekpinnar.

Nackdelar med alkohol (självklara saker, men kan vara bra att påminnas!)

Folk blir personlighetförändrade, vissa riktigt äckliga, aggressiva, ledsna eller elaka.
Den splittrar familjer och förstör barndomen för många barn.
Det är en beroendeframkallande drog.
Dödsfall, drunkningsolyckor, misshandel och våldtäkt ökar i samband med alkohol.
Folk gör saker de ångrar på fyllan, är otrogna och sviker folk.
Baksmällan när giftet från alkoholen drivs ur kroppen kan ju vara värre än helvetet.
Det är fysisk dåligt för levern, hjärnan och hela kroppen att dricka sig full.

Fördelar
Man blir avslappnad, glad och lite extra härlig och social.

Alkohol kan föra folk närmare. Tänk bara på vad som kan hända på ett stelt kontor när det är Kick off? Eller den där stela tafatta dejten när man fått två glas vin i sig och vågar börja flirta?

Efter två glas vin känns det som att allt är möjligt. Man börjar smida stora planer och drömmar och kan ha fantastiska samtal. Man blir pigg och kan dansa en hel natt (här gäller det alltså att inte dricka FÖR mycket, för då blir det motsatt effekt.)

Sammanfattning:

Har du mycket ångest så kan det vara en bra idé att dra ner på alkoholen och generellt försöka leva hälsosamt och testa dig fram. Kolhydrater, koffein och bakfylla gör i alla fall mig skakig. Samtidigt så försöker jag att skapa fred med mig själv och vara mer förlåtande. Herregud. Vi är så jävla duktiga hela tiden ändå. Om man njuter av ett glas vin så ska man få göra det utan massa skuldkänslor. Det är också livskvalité, att äta och dricka gott. Och det mina vänner, är i högsta grad ångestförebyggande. En regel kan väl vara att det ska vara värt det. Får du mer bakfylla, ångest, snefyllor, blir av med pengar och gör bort dig – än vad du känner att det är härligt att dricka. Ja, då är det nog dags för en vit månad.

20130908-220906

20131230-180144

img_2922_5247fa56ddf2b3758c642cb5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så länge drickandet är förknippat med njutning kommer jag fortsätta knapra räkor med mitt älskade glas kallt vitt vin. Vad tycker ni? Får ni ångest av att dricka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *