Flygrädsla – så gör du!

Jag är som ni kanske vet extremt flygrädd. Det hela började efter en väldigt obehaglig flygtur till just Israel, för fem år sedan. Ska inte berätta om det nu men det satte verkligen spår i mig. Sedan dess har jag undvikit att flyga i den mån jag kunnat (kul för mina kompisar när vi kuskat ner 7 timmar med tåg till Danmark..) Men några semesterresor har det ändå blivit. Att resa och upptäcka nya platser och människor, har varit och är, en stor och viktig del i mitt liv. Jag älskar ju att resa men flygrädslan har grusat njutningen.

Men nu senaste när jag flög så kände jag ändå att jag kunde hantera situationen. Och jag tänkte att kanske finns det några av er läsare som just nu fasar inför en flygresa? Här kommer några tips jag använt mig av på vägen.

1.)  EN FYLLA LÖSER INTE ALLT.
Jag har trott att enda lösningen varit att bli stupfull/hög på tabletter och använt argumentet ”Whatever works!” när någon ifrågasatt det. Men för att testa drack jag inte en droppe på hemsidan från Tel Aviv och det var klart min bästa flygtur sen jag blev flygrädd. När jag är full är jag förvisso avslappand och ”borta” men jag kallsvettas och mår illa. När jag sist inte drack något kände jag att jag hade mer kontroll över situationen och kunde koncentrera mig på annat. Jag kände mig starkare.

2.)  MEN KANSKE ETT PILLER?
En lugnande tablett tycker jag däremot att du kan kosta på dig (I rimlig mängd). Boka tid hos en läkare och förklara läget så får du det utskrivet. Jag tycker att Atarax eller Oxascand är bra då de tar bort ångest men inte gör dig ”hög”. Det bästa är att flyga på kvällen för då är det skönt att lägga sig och sova direkt när du kommer till hotellet och det gör inget om du är lite smågroggy.

3.)  FOKUSERA PÅ ANNAT
Det är helt sjukt men jag skrev faktiskt hela mitt resereportage på flyget hem! Att fokusera stenhårt på en uppgift gjorde att uppmärksamheten från planet försvann litegrann.

4.)  LYSSNA PÅ MUSIK
Jag har på flygplansläge på mobilen och en lista nedladdad Offline på Spotify. Sedan lyssnar jag på hög volym hela flygturen. Då hör jag inte ”suspekta ljud” och annat som stressar upp mig.

5.)  SÄG TILL!
Säg till flygvärdinnorna direkt när du kliver på planet att du är flygrädd. Detta är lite pinsamt, men vid tre tillfällen har jag fått sitta en stund i cokpit med piloten och prata, haha! Det är så himla skönt att bara gå in och skaka hand med den som flyger planet och känna att det är en kompetent person. OBS! Detta gäller kanske främst på SAS (på utlänska flyg är det inte riktigt samma mysfaktor…) Jag brukar också säga till flygvärdinnorna att jag gärna vill att de checkar läget och säger att allt är OK om det blir turbulens. Det är ju känslan av icke-kontroll som leder till flygrädsla.

6.) GLÖM INTE ATT ÄTA
Är du rädd kan det vara svårt att få i sig något att äta, men tvinga i dig själv en rejäl frukost och mycket vatten. Kroppen fungerar bättre när du har tagit hand om den.

7.)  FALSK KONTROLL
Återigen – allt handlar om kontroll. Ge dig själv ”låtsas kontroll”. Jag har tex följande saker som jag har bestämt mig för. Att så länge ”säkerhetsbältes-lampan” är släckt ska jag vara lugn. Och att jag ger mig själv 15 minuter från start som jag får vara skiträdd – men när det gått 15 minuter så ”andas jag ut” och tänker ”We dit it!”. Jag försöker tänka att ”okej nu tittar jag på den här filmen – och när den är slut har det gått två timmar!” Eller ”nu lyssnar jag på det här podcast-avsnittet, då har ytterligare 45 minuter gått”. Hitta dina egna sätt att hantera tiden i luften.

8.) VISION AV DIG SJÄLV
Detta är nog det töntigaste tipset av de alla, men det kan funka. Jag försöker vara lite flygplanschic när jag reser (ja, jag skrev ju att det var töntigt!) men det funkar. Att ha en bild av sig själv som typ ”jag är en ung framgångsrik journalist som är ute och reser till ett spännande land” eller ”jag är Paris Hilton i stora solglasögon!” (haha). Vad vet jag vilken bild som passar bäst för dig? Men på samma sätt som att du klär upp dig inför en intervju som du är skiträdd för så kan du klä upp dig inför flygturen för att se mer självsäker ut än du känner dig.

9.)LÄS PÅ!
Läs på om flygsäkerhet (OBS! Googla INTE INTE INTE om flygkraschar!!). Att veta att det finns en extra motor om den ena skulle lägga av, att det alltid är två erfarna piloter som flyger, att planet ska hålla att flyga i orkanvindar och blixtar, att det är det säkraste sättet att färdas på, att planen är EXTREMT säkra idag och att de plan som kraschar ju faktiskt alltid är små konstiga plan från Eritrea typ. När hörde du sist om att ett SAS-plan störtat? Det är ju 0000000000,1 promilles risk typ. Läs på fakta och försök att ta till dig den.

10. ALLA GÖR DET
Jag brukar se mig om på flygplatsen på alla tusentals människor som stressar fram och tillbaka och tänka att VARENDA en av dem ska snart flyga. Och alla plan som lyfter timme efter timme, dag efter dag, år efter år. Det är ju inte en vild chansning direkt att flyga – utan uppenbarligen ett svinsäkert system eftersom alla gör det hela tiden. Alla kändisar och modeller lever i princip på plan, samma sak med flygpersonal och de som pendlar mellan olika städer. För dem är det samma sak som att ta bilen till stan.

flygplan_id650

Puh! Det här var verkligen terapi för mig! Nu vill jag nästan kasta mig iväg och flyga någonstans. Kan jag så kan ni! Lycka till!

3 svar på ”Flygrädsla – så gör du!”

  1. Va skönt och va duktig du va!:)

    vill dock som sjuksköterska lägga till i ditt tips om oxascsnd att det är opoider alltså narkotika och beroendeframkallande.

    1. Tack 🙂 ja du har helt rätt- kanske dumt att skriva om dem? Jag tänkte bara att om man tar tre tabletter per år när man flyger är det ju inte så farligt.

  2. Vilket bra inlägg! Och bra gjort, att våga!! Jag är själv flygrädd. Vilket jag faktiskt var redan innan jag flög för första gången (gjort det 2 gånger), när planet rörde sig lite extra eller typ mer åt sidan, fick jag panik och trodde planet skulle störta.. Men då tittade jag omkring mig och alla andra sitter alltid heeelt lugnt(?!!) som du säger, det är trots allt väldigt liten risk att det störtar (även om det kan vara väldigt svårt att ta till sig när man väl sitter där)!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *