Frilans finans – så funkar det

”Hejsan! Tänkte fråga ang frilansfinans. Hur skriver du arbetstimmar där? Skriver du bara in 8 timmar och en valfri dag eller väljer du från det datumet till ett annat eller?”

Fått en hel del frågor om Frilans finans som jag använder mig av, så tänkte gå igenom det en gång för alla. Ni som inte är frilansare och inte bryr er – hoppa!

Frilans finans är ett företag som man kan fakturera genom utan att vara egen företagare med F-skatt. Det finns flera sådana företag så det kan vara bra att jämföra. Fördelarna är att du slipper allt papperskrångel som det innebär att ha enskild firma och nackdelarna är att Frilans finans tar en del av din inkomst som ”tack för jobbet.” 6 procent per faktura rättare bestämt.

Personligen tycker jag att det är superskönt att slippa ångesten av att hålla på med bokföring (något jag tycker är skittråkigt) och kan fokusera på att dra in pengar på skrivandet istället.
Sen är en STOR fördel att du är garanterad att få pengarna på kontot efter 5 dagar. Om någon minns historien med Moderna tidskrifter – så kommer ni kanske ihåg att jag på slutet inte fick lön på tre månader. Som frilansare är du otroligt utsatt och ensam. Då är det skönt att ha ett stort företag bakom dig som ser till att du får dina pengar. Det är dessutom enkelt och smidigt och är lätt att hålla koll på sin fakturahistorik och få en överblick över din ekonomi då allt finns samlat på ditt konto.

Så här går det i korthet till när jag fakturerar: Först blir du medlem och det går att läsa allt på hemsidan. Jag loggar in på ”mina sidor” på Frilansfinans.se , och där klickar jag på ”skapa faktura”. Sedan skriver jag bara in faktureringsadressen och fyller i en färdig mall av en faktura. Antal timmar jag jobbat, vilket jobb jag gjort och så klart summan jag vill ha. Sedan räknar sidan själv ut vad jag får ut netto vilket är skönt för ett matte- missfoster som jag. Och så klickar jag på ”skicka” och så finns pengarna på kortet några dagar senare. Simsalabim!

Jag har varit lite lat och inte brytt mig om att dra av kostnader (moms), men nu när jag haffat mig ett dyrt kontor måste jag ta reda på exakt hur jag går tillväga. Det ska nämligen gå- precis som när du är vanlig egenföretagare!

2 svar på ”Frilans finans – så funkar det”

  1. Visste inte att man kan göra avdrag med Frilans Finans, men jäklar vad bra!

    Jag har haft sån brutal ångest över Skatteverket eftersom det här blir mitt första år som frilans och det känns fullkomligt omöjligt att uppskatta hur mycket jag kommer tjäna det här året. Jag är så fattig just nu och jag har verkligen inte vetat hur jag ska kunna lösa det här med förhandsbeskattning och bokslut, men det här inlägget sealed the deal för mig: F-skattesedeln får lägga ner det här året i alla fall och så kör jag på Frilans Finans eller en annan tjänst tillsvidare, tills jag kanske har en bättre uppfattning om hur mycket jag tjänar.

    Jättetack för ditt inlägg! Känner mig 200 % lättare nu när jag vet att jag kan lösa mina problem på ett smidigt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *